Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen Henrik Jagtvej.

Der overrækkes diplom af Præsident Carsten Seeger.

Koret fremførte flere flotte værker
Blev rost 

Carsten Seeger holdt en god, vittig tale.

Prinsgemalens digt om to glas blev oplæst.

Prinsgemalen oplæste selv sit digt, på fransk

Det klarede vi da megetgodt, ikk "

Vi ses på min jagtvej, ved Hallegård

"Jeg skal lige kikke selv først"

"Nææææhe se min helt egen jagtvej"

 

 

 
Prinsgemalen er hvert år gæst på Bornholm.
 
Han er æresmedlem af Bornholms Vinklub, udnævnt på Galleri Kaffeslottet i Gudhjem. Præsident Carsten Seeger var næstformand af vinklubben og formand for galleriets venneforening.
 
Ved udnævnelsen skrev prins Henrik i gæstebogen, og præsidenten havde Ikke altid gåselever med og bad ham skrive i den. Det ville han gerne. Jeg understregede, at det var en biblioteksbog. "Men så er der jo så mange flere, der får glæde af den!"
 
Han viste sig i øvrigt som en nem og venlig gæst.
 
Med til historien hører, at min Kirsten Seeger var en stor og mangeårig beundrer af ham. Hun arbejdede i Københavns Lufthavn, da han diskret begyndte at besøge Danmark.
 
Og at bogen Enegænger viste ham som kunstner. (Udstillingen i Aarhus viste det med al ønskelig tydelighed). 
Jeg forelog vejnavnet Prinsgemalens Gænge, men hoffet foretrak Jagtvej.
 
Her er pressemeddelelsen:
 
 

 

Æreskunstneren i år udnævnes den 20. maj i Østermarie Kirke midt på Bornholm.

 

Han er billedhugger, pianist, forfatter og oversætter. Han kommer sejlende til Bornholm på sin hustrus fartøj, og han skal på jagt om morgenen. Han bor for resten på Amalienborg. 

Det er nu officielt, at der er Prinsgemalen, der bliver æreskunstner og får en Jagtvej opkaldt efter sig efter gallakoncerten i kirken. Vejen går fra Hallegård, Aspevej 3, 3751 Østermarie i retning mod Paradisbakkerne, og skiltet er endnu et år sponseret af All-Sign i Rønne.

 

Wikipedia har en artikel om Østermarie, der nævner de 22 foregående veje som Aage Hauglands Gyde, Svend Asmussens Sving, Ghita Nørbys Runddel og Benny Andersens Boldgade. Alle vejene ligger på privat grund. Det offentlige er ikke blevet spurgt siden afslaget om en Victor Borges Genvej. Begrundelsen var, at det ikke var en morsom idé. Mange af æreskunstnerne har foreslået en efterfølger. Men det var nu ikke René Dif, der foreslog prinsgemalen. Der var allerede foreslået flere år før. Prinsen vil blive bedt om at foreslå næste års æreskunstner.

 

De tidligere æreskunstnere, der er i Danmark, plejer at medvirke ved koncerterne. Gitta Maria Sjöberg (æreskunstner i 2012) uropfører Matti Borgs kompositioner til Prins Henriks digte. Nylarskoret og Sangforeningen "Morgenrøden" synger også tekster af Prinsgemalen og "Kornmodsglansen". Begrundelsen for udnævnelsen til æreskunstner gives af oversætteren af Prinsens digte Peter Poulsen. Programmet giver tid til at høre, om Prins Henrik har fået skrevet helt nye digte. Ingeborg Børch synger solo. Korene bliver dirigeret af Steffen Hyldig, og hans søn pianisten Kristoffer Hyldig spiller, også sammen med Bjarke Mogensen på accordeon.

 

Det er kordirigenten og organisten Bent Mortensen (æreskunstner med sin søn Lars Ulrik Mortensen 2010) fra Sangforeningen "Morgenrøden", der sætter programmet sammen, som han har gjort siden 2000, da Tina Kibergs Sti blev åbnet. 

 

Når Prinsgemalen har fået sit diplom overrakt af initiativtageren, Carsten Seeger - under fanfare af solotrompetist Peter Madsen - går turen til Hallegård Gårdbutik, Aspevej 3, 3751 Østermarie, hvor Prinsgemalen afslører det nye vejskilt. Igen under fanfarer. Derefter er der Nachspiel alene for deltagerne i koncerten med fino sherry fra VinKulturBornholm, bourgogne fra tandlæge Pind, loirevine fra læge Claus Christiansen og champagne fra Veuve Clicquot til dyrekølle marineret i prinsens vin årg. 2007 - og pølser fra Hallegård.

 

Der plejer at være deltagere, der giver et nummer under Nachspielet. Ceremonimester, advokat Christian Dohn (H) og medlemmer af prinsgemalens følge får nok også lov til at synge lidt.

 

De skal have tilladelse af Sangforeningen "Morgenrøden"s formand eller kasserer: det er også Bent Mortensen. Og der er to pilsnere pr. mand - hvert kva'ter. De er som altid båret frem af Goodale Communications.

 

Alle medvirker gratis, og der er gratis adgang til koncerten. Kom senest kl. 15.45. Men der er nok ikke plads til ret mange andre end medlemmer af KulturBornholms Venner, der som de eneste kan reservere plads.

Carsten Seeger

Fanebærer i sangforeningen "Morgenrøden" og KulturBornholms præsident og stifter

 

Markusgård
Aspevej 5
DK 3751 Østermarie