Nytårstalen 2010/2011

 

 

Med nytårshilsen fra KulturBornholm
 
 
TV2 har i den grad opgraderet mig allersidst i 2010. Jeg tænker på den storslåede venlighed, jeg har oplevet under TV2's befrielse af mig med helikopter fra sneen over Markusgård til TV2's go'morgen og go'aften Danmarks studie i Tivoli. To store interview med mig og min gamle skolekammerat Henrik Grove blev sendt direkte og lønnet med ubetalelig vip-behandling. Jeg takker hermed.
 
Og drister mig derfor -  på vegne af Bevar Bornholmsk - til igen at spørge, om udsendelsen Sprogblomster i TV2/Bornholm kunne få navneforandring til noget bornholmsk eller i hvert fald noget mindre nedladende. Vi fik et afgjort afslag på vores første henvendelse om
 
navneforandring:
 
Redaktionen

TV2/Bornholm

 

Medlemmer af Bevar Bornholmsk har i længere tid udtrykt utilfredshed med titlen på udsendelsen Sprogblomster. Den er både oplysnede og underholdende. Især løfter Georg Julin og holddeltagerne den rent underholdningsmæssigt. Og Mogens Dam bærer den faktuelt med lune og et grundlæggende kendskab til sproghistorie og grammatik.

 

Udsendelsen er en naturlig del af TV2/Bornholms indsats for bornholmsk.Men titlen er problematisk.

 

Det falder for brystet, at udsendelsens titel Sprogblomster er ubehageligt nedladende, fordømmende og bedrevidende: Ordet Sprogblomst har en ubehagelig betydning; det anvendes jfr. Ordbog over det danske Sprog dels om kunstlet, unaturligt, alt for "blomstrende" udtryk, dels om meget uskønt, vulgært udtryk eller grov sprogfejl.

 

Det er vel ikke TV2/Bornholms mening at stemple bornholmsk som en grov fejl? Eller som vulgært? Eller som overdrevent; eller unaturligt?

 

Sprogblomster var navnet på dagbladet Politikens ætsende rubrik med fundamentale sprogfejl og latterlige sproglige misforståelser.Sprogblomst har ingen særlig betydning på bornholmsk, så der er ikke bestemt ingen undskyldning for at bevare titlen. Og der kan vel umuligt være tale om, at titlen på udsendelsen er ironisk ment.

 

Det ville være en afgjort forbedring at ændre titlen på programmet. Flere medlemmer har bidraget med forslag til en navneforandring: Bornholmsk, Ordtøj, Fra det bornholmske sprog, Bornholmske ord. Og allerhelst noget på bornholmsk. Sværa borrinjholmske or eller Dæmmeså er nærliggende forslag.

 

Idet jeg håber, at henvendelsen ikke vil blive taget mig ilde op, glæder jeg mig til at høre fra redaktionen. 

Mhh

Carsten Seeger 

sekretær

 

 

Da der i løbet af 2010 er tilført betydelige midler og mange flere ansatte til TV2/Bornholm, bliver der måske tid og råd til at ændre det uheldige navn.

 

Navneforandring

 

Apropos navneforandring håber jeg også, at det nye bornholmerrederi vil ændre færgenavnet Leonora Christina til Marie Kofoed. Jeg har deltaget i debatten på Berlingske Tidendes blog og er overrasket over, hvor nedladende tonen har været mod bornholmerne. Og ulogisk: debattør Nanna Gersov ændrede sit argumentet om, at Leonora Christinas mands forbrydelser, ikke skulle regnes Leonora Christina til last. Pludselig blev det til, at Marie Kofoeds mands mulige slavehandel skulle forhindre Marie i at få færgen opkaldt efter sig. At Marie Kofoed havde gavnet Bornholm med sin store velgørenhed, og Leonora Christina havde skadet både Skåne og Bornholm, var uden betydning. Derimod var det væsentligt, at en førd (ikke førder, Suste Bonnén) havde foreslået navnet Leonora Christina og ligegyldigt, at bornholmerne var imod. Og at danske forfattere var for kollegaen, ikonet Leonora Christina og ligegyldigt, at bornholmshistorikere var imod.

 

Det gik op for mig, at en blog om hvad som helst får hvem som helst til at udveksle sovseopskrifter, personlige uforskammetheder og ligegyldige beretninger om dagligdagen. Emnet glemmes hurtigt.

 

Nyt navn

 

Østermarie får ny æreskunstner den 3. juli. Det bliver operasanger Niels Jørgen Riis. Han kommer til at lægge navn til en lokalitet i sognet som den første æreskunstner af gammel bornholmsk slægt

Programmet til koncerten i Østermarie Kirke bliver som sædvanligt lagt af Bent Mortensen og vi håber på deltagelse af de garvede kor og musikere. En fanfare af solotrompetist Peter Madsen er bestilt og komponeret. Mange af KulturBornholms Venner har allerede bestilt plads.

 

Godt nytår!

Carsten Seeger

"Markusgård"

Østermarie