Société Gastronomique Française, Østermarie

4/5-09

Afrikanske kæmpesnegle sælges som franske vinbjergsnegle.

27/7-07
Kære alle KulturBornholmere!
 
Mogens Hansen, vor konsul i Hornbæk, planlægger en forårstur til Bornholm med Vinklubben Ordre Mondial under Chaine des Rótisseurs, hvor det er meningen, at der skal reklameres for Bornholm og for de Bornholmske råvarer.

 

Arrangementet holdes fra fredag aften, hvor vi ankommer og får en tre rettes menu. Lørdagen bliver en udflugt til Mejeriet i Klemensker og videre til Gudhjem og derfra til Svaneke Bryghus med øl og frokost og til sidst til Kjærstrup chokolade Snogebæk og retur til hotel Fredensborg, hvor der hviles til kl. 19.00 hvor vi så skal ind og have den store fiskebuffet.

 

Det bliver muligt at invitere gæster fra Bornholm med til fiskebuffet, hvor de så betaler et mindre beløb for at deltage.

 

Jeg forestiller mig at I kunne være interesseret i at deltage og måske også kender andre, som ligeledes kunne tænke sig at deltage.

Jeg forespørger selv en del af dem, jeg stadig kender på Bornholm, så det kan blive en blandet forsamling.

 

Jeg kommer nærmere ind på tidspunktet som vil være omkring den 22. maj 2008, hvis der er stor tilslutning nok fra hovedlandet, hvorefter I kan tilmelde jer hos mig.

 

Kirsten &  Mogens

 

 

 

Mogens Hansen Tegnestue ApS

Arkitekt – DA • AA • MDD

 

Kystvej 4 F • DK-3100 Hornbæk • HE & EM Konsulent 100014

Tlf. +45 49 70 13 33 • Telefax +45 49 70 13 37 • Mobil +45 20 46 88 66

E-Mail: mhdesign@post7.tele.dk • Web: www.mhdesigns.dk

---- Original Message -----
From: "Herluf Hansen" <herluf.hansen@mail.dk>
To: "Kirsten Seeger" <kirsten.seeger@get2net.dk>
Sent: Monday, March 20, 2006 9:23 PM
Subject: Spisesteder i Nordafrika


I Algier måtte vi grundet omstændighederne - frygten for at blive udstyret
med et kabyler smil (som man slagter får) - skære ned på restauranterne.
Afskedsmiddagen var på Dar Diaff med indsmuglet spiritus - integristerne
forbød alkoholholdige drikke. Et sikkert sted var Hotel Sct. George, nu El
Djazeera, hvor bl.a. Churchill og andre fine folk har overnattet. Her
spiser man godt. General de Gaulle overnattede på Les Oliviers, nu residens
for Frankrigs ambassadør med fin messingplakke til minde om generalens
besøg. Det var da han sagde til alle de franske: "Jeg har forstået Jer ",
hvorefter han trak Frankrig ud af Algeriet. Det var en rigtig politiker,
han snød dem allesammen. Men han gjorde det rigtige.
 I denne omgang, hvor alt er fred indtog jeg et festmåltid af havets
 frugter i en lille fiskerihavn. I Tunis, hvor der er mange gode
 restauranter, var stedet Le grand Bleu, omskrivningen for Middelhavet. I
 Cairo holdt jeg mig til mit hotel Marriott Zamalek, det hotel kejserinde
 Eugénie ( af Spanien) lod opføre for honoratiores til Suez kanalens åbning
 den 17. november 1869. Hun sejlede foran i den keserlige franske jagt
 "Aigle", ja der var stil over det dengang. Ritt Bjerregaard kunne nok lære
 et og andet. Der er siden kommet to tårne til med airconditionerede
 værelser, men hovedbygningen er intakt og stadig forgyldt efter alle
 kunstens regler. Her findes adskillige restauranter med noget for enhver
 smag, med eller uden mavedans.
 Så bare kom, der er eller blir serveret. Men lad Jyllands-Posten, Danmarks
 mindst internationale avis, blive hjemme.
 Herluf Hansen.

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

KK præsident! 

At jeg ikke fik det hele med i første madmail er indlysende, da der er MANGE spisesteder i f.eks. Wien. Derfor en mindre tilføjelse af ikke mindre værdi.

I Riemergasse bag Stephansdom ligger det måske mest interessante revelsben/spareribs-mmm.-sted syd for Bornholm som tænkes kan, nemlig "Pürstner". Man får to "panfløjter" til rimelig pris, og så er kvaliteten meget høj. Også anden "fedt-på-fingre-mad" serveres, og jeg kan fortælle at lokale wienere søger dette sted og anbefaler det kraftigt. Gå ikke forgæves, bestil bord. 

"Augustinerkeller" bag Wieneroperaen er et lignende sted med megen atmosfære. Gamle stenhvælvinger indrammer det meget store spisested, hvor rustik mad som "bauernschmaus" og "haxe" serveres.  

I Gösser Bierklinik, som er ældste spiseetablissement overhovedet i Wien (romerske stenvægge flere steder fra Vindobona-tiden/romertiden), få´s herlige traditionelle retter og ølsorter fra Gösser, som kun serveres der. Et müssen når man alligevel er på Am Graben i forbindelse med besøg i Spephansdom. Ligger ikke på Am Graben, men tæt på denne.

 

Alle adresser og mailadresser på nettet.

 

Zum wohl.

 

Peter, vicepræsident af Carsten bælg og nåde

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Kære korps!

 

Det er med glæde, at jeg kan annoncere, at Peter Madsen omsider er forfremmet til vicepræsident. Han har med flid arbejdet sig op i systemet fra ydmyg konsul i Wien, via ekstraarbejde i Salzburg til ambassadør i Østrig. Dertil kom Ungarn og KulturBornholms orden med klase.

Hans grundfæstede interesse for det, der glæder præsidenten (trompetfanfarer, gallamiddage og privat parkering) har ført ham så langt. Et eksempel til efterfølgelse.

 

Ud over mad og vin viser ambassadør Madsen i Østrig-Ungarn stor interesse for præsidentens ve og vel. Onde tunger har antydet, at Peter Madsen ligefrem lefler for præsidenten. Men ville det ligne ham? og ville præsidenten ikke straks gennemskue narrespillet? Hhv nej og ja!

 

Men for at være på den sikre side har præsidiet undersøgt "Den hvide røgvender". Den eksisterer (navnet betyder  skorstensfejer på østrigsk), og hjemmesiden godtgør, at stedet har ambassadørklasse. Der er også forklaring på navnet og opskrifter!

 

Med venlig hilsen

Seeger

præsident

 

--------------------------------------------------------------------

 

KK præsident! 

Af spisesteder er der mange (hvor får jeg det fra).  

Under mine mange rejser som diplomat i Østrig er det naturligvis lykkedes mig at finde spisesteder af både høj og bred kvalitet, de sidstnævnte grundet det østrigske køkkens allesteds nærværende knödeln, disse kogte boller af ubeskrivelig konsistens, grænsende til det perverst svulstige. Jeg havde for en del år siden en samtale med en overtjener i Wiens ældste Stadt Heuriger, beliggende bag Operaen. Jeg foreholdt ham, at Østrig jo ikke havde noget egentligt selvstændigt køkken, bortset fra disse knödeln, hvorpå han, efter grundig tankevirksomhed replicerede: "Aber es gib´s doch mit verschiedene Schmach". 

Men det lykkedes mig dog flere steder at få "en salzburgerknockel i tyrolerhuen", idet man i små stræder kan finde ganske gode og seriøse spisesteder af høj kvalitet og med interessant historie. Som f.eks. i Salzburg, på pladsen næsten lige over for Mozarts fødehus, hvor man finder det herligste hus fra 16-1700-tallet, hvori restauranten "Zum Eulenspiegel" ligger. Der er bar i bunden af det lille hus, og i tre etager er der restauration, hvor de skønneste retter af fisk, skaldyr, vildt mmm. samt østrigsk vin af høj kvalitet også, bæres frem af gemytlige tjenere med motor i skoene. Jeg skal her indskyde, at det ved et privat gæstebud hos solotrompetisten Josef Pomberger fra Wiener Philharmonikerne blev mig forundt at falde i søvn med hovedet hvilende i den før omtalte østrigske dessert-æggehvide-stand med flormelis med en diameter på godt 30 cm. vel. "Pjerrot gehe nach Hause". 

I Wien ligger på hjørnet for enden af Rauhensteingasse det spisested, hvor Mozart i sin tid spillede kegler og billard, mens han i sin lejlighed i samme gade på det sidste barslede med nogle af musikhistoriens største værker, vel af og til godt støvet efter et besøg i omtalte sted. Det hedder "Zum weissen Rauchfangkehrer" og er et prominent spisested, hvor, grundet Mozart-historien, store dirigenter og solister ofte spiser, når de optræder i Operaen eller med Wiener Philharmonikerne til koncerter. (Jeg har, som det kan læses mellem linierne, selv været der). Fremragende sted med ikke særligt høje priser. Bordbestilling ofte nødvendigt. ( +01 5123471 eller rauchfangkehrer@utanet.at

I Singerstrasse, en sidegade til Kärntnerstrasse, ligger Schuberts stamværtshus, der nu er et søgt spisested med gåsesteg, vildt, fin ungarnsk gulyash mmm. af høj kvalitet, samt et meget fyldigt vinkort. 

I Ballgasse 8, en sidegade til før omtalte Rauhensteingasse, ligger Beethovens stamsted, et lille men charmerende lokale, hvor man kan indtage lettere retter eller blot nyde en Sturm (ufiltreret stadig letgærende vin) eller en øl (fem). 

Er man til rustikke revelsben m mos er "Drei Apostel Keller" et af stederne, godt med liv i egnsdragterne og mærkelig musik. Et meget gammelt sted med atmosfære.

Dette blot et udpluk af spisesteder i musikkens hovedbyer, som undertegnede kan gå helt ind for. Både hvad kvalitet og historie angår. 

God appetit. Eller som det hedder lokalt: "Mahlzeit". 

Peter, vicepræsident med Østrig-Ungarn i ascendanten.

____________________________________________________________________________

Konsul Borksands spisesteder i GRØNLAND

 

 Når man er blevet træt af at spise på a hereford beefstouw, der er den ene af Hotel Hans Egedes restauranter kan man opsøge den anden

Gertrud Rask med innovativ køkken baseret på Grønlandske råvarer

eller krydse gade (Aqqusinersuaq) hedder den og besøge restaurant Nipisa  samme gade nr. 6 1.sal, hvis kok er blevet udnævnt til bedste grønlandske kok og også arbejder med grønlandske råvarer,- men også mad af europæisk gastronomisk herkomst.

desuden

thai restauranten Charoen Porn   ligeldes samme gade  nr. 5

desuden kan nævnes, at der på Hotel Hvide Falk i Jacobshavn er to restauranter: udover europæisk/grønlands spisekort også er en Thai afd. hvor adskillige af retterne er tilberedt på f.eks hval eller sæl, men på thailandsk maner. Og at det andet hotel i byen, Arctic Hotel, har en fremragende restaurant.

Dette hotel bliver basen i den klassiske musikfestival en gruppe lokale borgere med hotellets direktør i spidsen og undertegnede som kunstnerisk leder prøver at få på benene i anden uge af januar under navnet the first international glacier classic musical festival, hvor tanken er en klassisk koncert hver aften og hundeslædekørsel, se isfjorden, vær til stede den dag hvor solen vender tilbage og nyd kombinationen af natur, musik, gastronomi.

Om dette kan nås til 2007 eller føtst er realistisk i 2008 bliver afgjort antagelig inden påske og når airgreenland har meldt ud om de vil påtage sig hovedsponsoratet.

Nå, alt dette blev lidt længere end tænkt

go weekend

konsulen i Grønland nyligt dekoreret med KulturBornholms husordens gule bånd. Forkortet MKBO efter navnet på engels vis.

 

-------------------------------------------------------------------------------

NB om München:


Kære Præsident

Det er naturligvis med dyb beklagelse at min ven konsulen i München i sin oversigt over spisesteder totalt glemmer den efter min mening absolut markanteste restaurant i byen. nemlig

HAXENBAUR

im

Scholastikahaus sparkassenstrase 80331 München

www.kuffler-gastronomie.de

der serverer de mest formidable grillstegte svineskanke (haxe) man kan forestille sig de pavlovske hunde er allerede gået igang mens jeg skriver dette og venter spændt på førstkommende onsdag hvor konsulen i München og undertegnede sammen med datter og svigersøn endnu engang skal bænkes i de ærværdige lokaler, der så i øvrigt også byder på andre gastronomiske udfordringer såsom Spannferkel (pattegris) men også veltilberedt oksekød for dissidenter samt Afpelstrudel til den der kan klare mere.

Haxe´rne fås i hel format efter vægt for hardcore tilhængere af lokal art. Men en halv er normalt rigeligt. Kan også leveres skivevis kombineret med kalve ditto.

(præsidentens anmærkning: Kufflers afdeling Spatenhaus an der Oper kan af erfaring anbefales i samme grad. Der kan tankes og maves op, mens Wagner trækker vejret på teateret.)

Så er der vel kun at tilføje
at man så næste morgen eller formiddag passende kan starte dagen traditionelt med
et par Münchener Weisswurste der bør fortæres inden kl. tolv f. eks på Thalkircher hjørnet af Brüdermühlstrasse eller andre fortrinlige lokale etablissementer eller i en fornuftig biergarten om sommeren tæt på Isar.

hvorfor skrifttyperne pludselig ændrede sig er svært at sige men erindringen og forventningen har nok skabt forstyrrelse.

Med de bedste hilsner til præsidenten og fam.

niels borksand,MKBO

konsul i Grønland

Fru Petersens Café, Østermarie og Hotel Fredensborg, Rønne er gode eksempler på det; de har allerede modtaget Société Gastronomique Francaises kvalitetsdiplom. Melsted Badehotel og Andy´s Køkken, Gudhjem, holder kun åbent i turistsæsonen.
Mvh
Carsten Seeger
Café og Restaurant Strandhytten, Vester Sømarken, har modtaget kvalitetsdiplom fra Société Gastronomique Francaise. I lighed med Guide Michelin udsender Societetet anonyme inspektører, der aflægger mindst to besøg for at vurdere mad og service. Der udstedes ikke stjerner, men et diplom angiver, at mad og vin er lækker, og at personalet er venligt og dygtigt.
Den eneste udenlandske restaurant, der har modtaget kvalitetsdiplomet, er Galvin Bistrot de luxe, 70 Baker Street i London