Sprogprisen 2009

 

Bornholmsk sprogpris til:
Henning Sorth, Thomas Jensen og Evan Olsen
 
 
Bornholmsk sprog hører vel ikke hjemme på museum? Jo, Bornholmsk er et naturligt sprog overalt på Bornholm. Både på museum og alle andre steder!
 
 
Det er ganske tilfældig, at to af deltagerne arbejder på Melstedgård. De taler sandelig også bornholmsk uden for museet. Og det gør Evan Olsen - selvstændig vognmand i Rø - sandt for dyden også.
 
 
Det er en selvfølge, at den ældste prismodtager taler bornholmsk, for han tilhører den generation, der voksede op på landet og gik i skole hver anden dag uden emsige, velmenede lærere ovrefra.
Den yngste modtager har nok haft sværere vilkår, men han har ved flid og omhu bevaret sit bornholmsk uden påvirkninger fra skolen.
 
Der er tre til at dele sprogprisen. Prisen er i sig selv en sjældenhed: et rugbrød fra Nyker som symbol på det kærnesunde usødede bornholmske sprog. Nyker Brød donerede de sidste brød til sprogprisen. Brødet er bevaret i KulturBornholms fryser.
 
 
 
I betragtning af at uddelingen sker på et museum er det naturligt at delingen sker med en gammeldags brødmaskine.
Da Melstedgård blev bygget, var sådan en ikke opfundet. Dengang brugte madmor en stor kniv og skar skiver mod brystet. Men tiderne er anderledes nu, så lad gå med en anakronisme.
 
Den yngste af prismodtagerne har nok haft mest trøbbel med at bevare bornholmsk, så vi lader ham vælge først!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alt har en bagside!